leuke verjaardag tips
verjaardag felicitatie
verjaardagsliedjes
verjaardag spreuken
verjaardagsteksten
verjaardagswensen
verjaardagsgedichten
verjaardagsplaatjes
felicitatie verjaardagplaatjes

thema verjaardag
abraham
sarah
hawaii
horror
hollywood
disco jaren 70, 80
hippies jaren 60
surprise party

thema kinderverjaardag
brandweer
ridders
prinsessen
cupcake
piraten
hello kitty
heksen
voetbal

uitnodiging thema kinderfeest
brandweerfeest
ridderfeest
prinsessenfeest
cupcakefeest
piratenfeest
hello kitty feest
heksenfeest
voetbalfeest

verjaardag uitnodigingen
uitnodiging verjaardag
uitnodiging kinderfeestje

verjaardag knipvellen
verjaardagsballonnen
verjaardagscadeautjes
verjaardagskaart bloemen
verjaardagstaart

kinderverjaardag knipvellen
kinderverjaardag
jongen
leeftijd
meisje

verlanglijstjes kinderverjaardag
verlanglijstje kinderfeest
verlanglijstje voor jongen
verlanglijstje voor meisje

verjaardag cadeaus
verjaardag oorkonde
leuk verjaardagscadeau
leuke cadeautips
leuk verjaardagcadeautje
leuke cadeaubonnen
leuke verjaardaguitjes

verjaardag feestartikelen
leuke verjaardag feestartikelen

verjaardagstradities
in het buitenland
Dat we onze verjaardag vieren vinden we heel normaal. Maar wanneer en hoe is dit eigenlijk ontstaan? En draaide een verjaardagsfeest altijd om een jarige? Wanneer en waar ontstond het verjaardagsfeest zoals wij nu kennen met liedjes, taart, cadeautjes en kaarsjes? Hieronder geven we je alle antwoorden.

Wat is er leuker dan je verjaardag vieren? Een feest speciaal voor jou omdat je jarig bent! Onze verre voorouders deden het ook al maar niet zoals nu. De eerste verjaardagen werden lang geleden gevierd in het oude Egypte ongeveer rond 3000 v.Chr.. Waarschijnlijk vierden de oude farao’s hun verjaardag, tenminste er zijn beschrijvingen van feestjes gevonden die erg lijken op het vieren van een verjaardag. Niet iedereen is het hiermee eens overigens. Sommige historici denken dat het gaat om het vieren van de dag waarop ze tot farao werden ‘gekroond’. Ook een beetje een verjaardagsfeestje want op deze dag werd je ‘geboren’ als god. Farao’s werden gezien als goden door de oude bevolking van Egypte.

Het waren de oude Grieken die verjaardagstaarten begonnen te bakken. Het waren taarten voor hun grote godin Artemis, taarten in de vorm van een maan (Artemis was onder andere de godin van de maan) met een kaars erop. Kaarsen waren een perfecte manier om een boodschap over te brengen naar de goden. Daarom mogen we nu nog steeds een wens doen wanneer we een kaarsje op een verjaardagstaart uitblazen. De rook die van de vlam afkomt brengt je wens rechtstreeks naar de hemel waar de goden wonen die misschien je wens wel laten uitkomen.

Het draaide tot deze tijd nog allemaal om de goden, de farao’s werden door de bevolking als goden gezien en de mooie Artemis was één van de grote godinnen in de Griekse mythologie. Dit veranderde door de Romeinen, tenminste voor de mannen. De Romeinse heren kregen echte verjaardagsfeestjes met verjaardagstaart. De verjaardagen van heel belangrijke Romeinse notabelen werden zelfs nationale feestdagen! Dat is wel geweldig, op jouw verjaardag gaan de vlaggen in het hele land uit en wordt er feest gevierd en taart gegeten. Maar zoals we al schreven….het ging alleen om de mannen, vrouwen moesten nog talloze eeuwen wachten.


Wanneer gingen we hier onze verjaardag vieren? De Romeinen leerden onze verre voorouders kennis maken met de cultus van hun grote god Mithras, een god die in die tijd heel belangrijk was maar nu bijna uit de geschiedenisboeken is verdwenen. De feesten ter ere van deze godheid waren nogal luidruchtig en worden vaak gezien als voorlopers van de ‘gewone’ verjaardagsfeesten. Het paste wel een beetje bij de ‘verjaardagen’ van onze heidense voorouders. Er werd lawaai gemaakt en niet zo’n beetje ook! Je verjaardag was een gevaarlijke dag, juist op die dag waren demonen, duivels, heksen al allerlei ander onderwerelds duivelsgebroed extra gevaarlijk. Veel gasten en veel lawaai hield ze op afstand, dat was tenminste het idee achter al die herrie. Maar met de Romeinen verdwenen veel van deze feesten en daarnaast zag de oprukkende christelijke kerk helemaal niets in de heidense verjaardagsfeesten van onze verre opa’s en oma’s.

Toch werd de kerk in de loop van de jaren wat soepeler omdat er één heel belangrijk verjaardagsfeestje ook in de kerk werd gevierd. De geboortedag (en dus verjaardag) van Jezus Christus was natuurlijk hét hoogtepunt van het jaar. Verjaardagsfeestjes werden wel weer gevierd maar beperkt, de verhalen die we kennen uit deze tijd gaan alleen over feestjes van koningen, koninginnen en andere hooggeplaatste personen. Misschien vierde het ‘gewone’ volk ook verjaardagen maar daar weten we jammer genoeg niets over.

Het verjaardagsfeestje dat we nu vieren met liedjes, taart, cadeautjes en kaarsjes is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Aan het eind van de 18e eeuw krijgen kinderen daar op hun verjaardag een cadeautje, een verjaardagstaart met kaarsjes en wordt er een liedje gezongen. Deze traditie veroverde al snel de hele wereld.


We kregen een echt verjaardagslied! Wie kent het niet ‘Happy Birthday to You’ werd het internationale lied voor iedere verjaardag. Hoewel de copyrights van het lied hevig onder vuur liggen, worden Mildred en Patty Hill gezien als de schrijvers van het allerbekendste verjaardagslied. Het lied werd rond 1890 geschreven en was in eerste instantie een liedje dat kinderen iedere ochtend voor de les konden zingen: Good Morning to You, Good Morning to You, Good Morning Dear Teacher, Good Morning to All. In de loop van de tijd bedachten de zussen andere teksten met dezelfde melodie. Zo zongen kinderen ook Happy Vacation to You, Good Bye to You en Happy Birthday to You.

Niet alleen liedjes, taart met kaartjes en cadeautjes horen bij een verjaardag, verjaardagskaarten worden ook nog steeds verstuurd. Waarschijnlijk worden ze in de komende jaren voorbij gestreefd door het internet met z’n E-cards en andere mobiele felicitatiemogelijkheden. Kaartjes bestaan al heel lang. Waarschijnlijk maakten de Romeinen al mooie kaartjes wanneer iemand jarig was. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de oude Egyptenaren op kleine velletjes papyrus een verjaardagswens schreven. In onze omgeving duurde het wat langer. Aan het eind van de middeleeuwen is het de adel die wel eens een verjaardagswens wil versturen maar de gewone bevolking doet er niet aan mee. Ongeveer in het midden van de 19e wordt het versturen van verjaardagskaarten gebruikelijk en niet meer alleen voor de elite. Hoewel het te ver gaat om te schrijven dat we massaal ineens kaarten gingen versturen. Betere postmogelijkheden, verbeterde druktechnieken zorgen ervoor dat (wens)kaarten aan het begin van de 20e eeuw aan populariteit winnen.


home
© feestjes.net, verjaardag vieren geschiedenis