leuke sinterklaas tips
lootjes trekken
sinterklaasgedichten
sinterklaas geschiedenis
sinterklaasliedjes
sinterklaas teksten
sinterklaas verhalen

sinterklaascadeaus
sinterklaascadeautjes
leuke cadeau tips

sinterklaas kaarten
leuke sinterklaas kaarten

sinterklaas lekkernijen
sinterklaas recepten

sinterklaas plaatjes
sint tekst plaatjes
nostalgische sint plaatjes

pieten diploma
pietendiploma
leuk pietendiploma
mooi pietendiploma

verlanglijstjes
sinterklaas verlanglijstje
leuk sinterklaas verlanglijstje
mooi sinterklaas verlanglijstje
Sinterklaas surprise maken. Sint surprise maken van papier-maché
Papier-maché en sinterklaas surprises horen een beetje bij elkaar. Papier-maché maken is simpel en het resultaat is vaak geweldig. Je hebt alleen oude kranten, behangplaksel, een vorm en verf nodig. Ideaal ook om te doen met de kids want het is een heerlijk kliederwerkje.
Dit heb je nodig:
- behangplaksel (gewoon maken zoals op de verpakking staat)
- oude kranten (geen reclamefolders)
- de vorm die je wilt maken
- verf (meestal wordt plakkaatverf gebruikt)

Ten eerste, bedenk wat je wilt maken want eerst moet een vorm gemaakt worden. Ronde vormen worden vaak gemaakt van ballonnen, meer ingewikkelde vormen kun je ook maken van kippengaas. Overigens, flessen, schaaltjes, lege vlapakken, flessen of wc rollen zijn ook prima materiaal voor een vorm.
Sommige vormen wil je misschien weer van het papier-maché kunnen halen. Wanneer je een keukenschaal als vorm gebruikt bv. smeer je hem eerst in met vaseline, echt een goede laag. Wanneer het papier-maché eenmaal goed is opgedroogd laat de schaal makkelijk los van de papier-maché. Voor ronde vormen worden vaak ballonnen gebruikt, je kunt de ballon lekprikken wanneer de vorm droog is.
Wanneer de vorm klaar is kun je hem beplakken met papier-maché. Knip of scheur repen van zo’n 20 centimeter en haal ze kort door het behangplaksel. Er moet lijm opzitten maar de repen moeten niet volledig zijn doordrenkt, het drogen duurt anders heel lang. Maak de vorm van minstens vijf lagen papier en leg de verschillende lagen steeds dwars op elkaar, zo wordt het stevig genoeg. Het papier-maché moet minstens een dag drogen. Laat het gewoon aan de lucht drogen. Daarna kan de surprise worden geverfd met gewone plakkaatverf. Wil je het extra mooi maken breng dan eerst een laag gesso aan. Dit is een soort primer die mooi wit opdroogt waardoor de letters op de krant verdwijnen en het papier zuigt minder verf op. Als laatste kun je de vorm aflakken voor een mooie glans, plakkaatverf droogt een beetje mat op. Veel plezier!

leuke sinterklaas feestartikelen

home
© feestjes.net, sinterklaas surprise maken