leuke sinterklaas tips
lootjes trekken
sinterklaasgedichten
sinterklaas geschiedenis
sinterklaasliedjes
sinterklaas surprise maken
sinterklaas teksten
sinterklaas verhalen

sinterklaascadeaus
sinterklaascadeautjes
leuke cadeau tips

sinterklaas kaarten
leuke sinterklaas kaarten

sinterklaas plaatjes
sint tekst plaatjes
nostalgische sint plaatjes

pieten diploma
pietendiploma
leuk pietendiploma
mooi pietendiploma

verlanglijstjes
sinterklaas verlanglijstje
leuk sinterklaas verlanglijstje
mooi sinterklaas verlanglijstje
Sinterklaas recepten. De periode dat sinterklaas in het land is, is de tijd dat er ook lekkere sinterklaas lekkernijen gemaakt kunnen worden. Hier zijn lekkere recepten te vinden voor het maken van pepernoten, marsepein, bisschopswijn en taaitaai.

Marsepein

Ingrediënten:
250 gr. gepelde amandelen
300 gr. poedersuiker
1 ½ eiwit
beetje rozenwater of oranjebloesemwater

Bereiding:
Maal de amandelen samen met de gezeefde poedersuiker, het eiwit en het rozenwater/oranjebloesemwater heel fijn. Kneed het mengsel goed door en zet het op een koele plaats weg. Het mengsel droogt zo iets uit en de smaken werken beter op elkaar in. De volgende dag kun je er figuurtjes van vormen. Wil je gekleurde marsepein maken dan voeg je enkele druppels eetbare kleurstof toe bij het malen.
Pepernoten

Ingrediënten:
250 gr. zelfrijzend bakmeel
150 gr. boter
125 gr. bruine basterdsuiker
beetje zout
4 eetlepels melk
3 theelepels speculaaskruiden
2 eetlepels stroop (optioneel)

Bereiding:
De oven voorverwarmen op 160 graden en een bakblik goed invetten of bakpapier op een blik leggen. Alle ingrediënten goed door elkaar kneden en er hele kleine balletjes van draaien. De balletjes daarna een kwartier in de oven, oven uitzetten en nog 5 minuten in de warme oven laten staan, daarna laten afkoelen buiten de oven. De pepernoten zijn zacht wanneer ze uit de oven komen maar worden hard eenmaal buiten de oven.

Bisschopswijn

Ingrediënten:
1 fles rode wijn
1 citroen
3 kruidnagelen
2 kaneelstokjes
suiker (naar smaak), zowel poedersuiker of gewone kristalsuiker

Bereiding:
Borstel de citroen goed schoon en steek er de kruidnagelen in. Doe alles samen in een pan (behalve de suiker) en laat het een nachtje staan. De volgende dag in een pan verwarmen (niet koken!) en eventueel zoeten met de suiker. Voor het serveren de citroen en kaneelstokjes verwijderen.
Taaitaai

Ingrediënten:
300 gr. honing
een half ei
300 gr. gezeefde bloem
12 gr. bakpoeder
10 gr. speculaaskruiden
mespunt zout

Bereiding:
Meng de honing met het ei, kneed er daarna de rest van de ingrediënten doorheen. Laat het deeg daarna minstens een nacht rusten. Verwarm een oven voor tot ong. 200 graden. Rol het deeg uit tussen twee vellen ingevet bakpapier. Daarna kun je er vormpjes uitsteken. In de oven is de taai taai in 20 minuten klaar. Goed laten afkoelen.

leuke sinterklaas feestartikelen

Borstplaat
Ingrediënten:
200 gr. suiker
4 eetlepels water
i.p.v. water, melk of room
essence (citroen/cacao/vanille)

Bereiding:
Verwarm de suiker met de vloeistof op een laag vuur. Laat dit inkoken, het mengsel is goed wanneer het loslaat van de zijkant van de pan. Neem de pan van het vuur en blijf roeren totdat het mengsel flink is afgekoeld. Het mengsel is dan stijver maar nog net vloeibaar. Giet het mengsel in de (ingevette) vormpjes en laat dit een paar minuten afkoelen. Wanneer de bovenkant hard aanvoelt de vormpjes op hun kant zetten zodat de onderkant ook stijf kan worden. Daarna voorzichtig de vormpjes verwijderen.
Chocolademelk
Ingrediënten:
per kopje 1 theelepel cacaopoeder
3 theelepels suiker
kokende melk
evt. scheutje koffiemelk of room

Bereiding:
Roer de cacaopoeder met de suiker droog door elkaar. Roer er dan een klein beetje melk doorheen zodat een papje ontstaat. Breng de overige melk aan de kook en giet deze onmiddellijk en in één scheut over het papje van cacao, suiker en melk. Eventueel kun je later koffiemelk of room toevoegen.


home
© feestjes.net, sinterklaas recepten