leuke paastips
ontstaan pasen
paassymbolen
leuke paasversiering
paasfeest vieren

leuk cadeau
feest oorkonde
leuk cadeautje
leuke cadeautips

leuke paaskaarten
religieuze paaskaarten
vrolijke paaskaarten
leuke paasmenu kaarten

paasplaatjes
nostalgisch
paasbloemen
paaseieren
paashaas
paaskuiken
paasmandjes
paasfeest plaatjes
paasplaatjesz
mooie paasplaatjes

paasteksten
paasgedichten
paasliedjes
paasteksten

paasrecepten
paasontbijt
paaseieren

paasknutsels
paaseieren beschilderen
eierdopjes kleuren
leuk paasmandje
mooi paasmandje
paashaas eierdopje
paashaas masker jongen
paashaas masker meisje
paasmobiel
palmpasenstok
pasen bouwplaat
trekpop paashaas

paasspelletjes
doolhof pasen
leuke paaspuzzel
paasmemory
leuke paasspelletjes
paaseieren spelletjes

paaskleurplaten
paaseieren
paashaas
pasen
mandala paaseieren
nummer paaskleurplaat
Het paasverhaal, wat is Pasen eigenlijk? Pasen is meer dan ronddartelende paashaasjes, mooi gekleurde paaseieren en een heerlijke paasbrunch. Pasen is een oud lentefeest, onze verre, verre voorouders vierden het begin van de lente! Maar daarnaast is Pasen ook een belangrijk feest in de christelijke kerk, misschien wel naast Kerst, het belangrijkste feest.

Waar gaat het om? Pasen begint volgens sommigen al een week eerder met Palmpasen. Palmpasen is de eerste dag van de Witte Week, een week waarin alles draait om het lijden, de dood en tenslotte de opstanding van Jezus.

Palmpasen, Jezus arriveert in Jeruzalem en veel mensen halen hem in als een echte koning. Hij rijdt binnen op een ezeltje en mensen leggen uit eerbied palmbladeren op de weg. We vieren het op de zondag voor Pasen. In de kerk worden buxustakjes gezegend (veel handiger dan palmbladeren) en kinderen mogen een mooie palmpasenstok maken. De buxustakjes worden thuis achter een crucifix gestoken en beschermen het huis voor allerlei onheil, bovendien brengen ze geluk! Nu was de intocht in Jeruzalem voor veel mensen een echte triomftocht maar niet iedereen was blij met de aankomst van Jezus in de stad. Deze mensen hielden zich waarschijnlijk een beetje op de achtergrond maar lieten zich horen op Goede Vrijdag.

feestartikelen voor pasen

Witte donderdag, in de kerk dragen priesters witte kleden. In de kerk wordt het Laatste Avondmaal herdacht. Jezus weet dat zijn einde bijna is gekomen. Met zijn discipelen wil Hij nog eenmaal aan tafel gaan. Jezus laat brood en wijn rondgaan. Hij vertelt de discipelen dat het brood voor ‘zijn lichaam’ staat, de wijn voor ‘zijn bloed’. Nog diezelfde nacht wordt Jezus verraden door één van deze discipelen. De volgende dag is het vooral een getouwtrek tussen de Romeinse leiders Herodes en Pilates die geen van beiden een doodsvonnis uit willen spreken. Tenslotte laat Pilates ‘het volk’ beslissen en dat schreeuwt om de doodstraf. Jezus zal sterven aan het kruis, een gruwelijke dood.

Het is Goede Vrijdag. Dit is misschien een beetje raar, het sterven van Jezus en we noemen het een ‘goede’ dag? Jezus stierf om de mensen van hun zonden te verlossen, dat maakt het een ‘goede’ vrijdag. De volgende dag wordt soms ook Stille Zaterdag genoemd. Jezus ligt in zijn graf, de kerkklokken zijn stil. (Volgens sommige katholieke kindjes vliegen ze even naar Rome om paaseieren te halen.) Op Eerste Paasdag is het graf waarin Jezus is gelegd leeg. Het rotsblok waarmee het graf is afgesloten is aan de kant geschoven. Maria ziet hem die dag het eerst maar later verschijnt hij ook aan de discipelen.


home
© feestjes.net, paasverhaal