leuke paastips
ontstaan pasen
paassymbolen
paasverhaal
leuke paasversiering
paasfeest vieren

leuk cadeau
feest oorkonde
leuk cadeautje
leuke cadeautips

leuke paaskaarten
religieuze paaskaarten
vrolijke paaskaarten
leuke paasmenu kaarten

paasplaatjes
nostalgisch
paasbloemen
paaseieren
paashaas
paaskuiken
paasmandjes
paasfeest plaatjes
paasplaatjesz
mooie paasplaatjes

paasteksten
paasgedichten
paasliedjes
paasteksten

paasrecepten
paaseieren

paasknutsels
paaseieren beschilderen
eierdopjes kleuren
leuk paasmandje
mooi paasmandje
paashaas eierdopje
paashaas masker jongen
paashaas masker meisje
paasmobiel
palmpasenstok
pasen bouwplaat
trekpop paashaas

paasspelletjes
doolhof pasen
leuke paaspuzzel
paasmemory
leuke paasspelletjes
paaseieren spelletjes

paaskleurplaten
paaseieren
paashaas
pasen
mandala paaseieren
nummer paaskleurplaat
Pasen begint steeds populairder te worden. Daarom besteden we ook steeds meer aandacht aan het paasontbijt. Vind je het leuk om zelf iets te bakken voor het paasontbijt? Hier vind je lekkere recepten voor het maken van paasbrood, vlechtbrood met eieren, paascake, broodomeletjes, worteltjestaart en worstenbroodjes.

Paasbrood

Ingrediënten:
¾ kg. bloem
45 gr. verse gist
4 ½ dl. melk
2 eierdooiers
100 gr. boter
50 gr. basterdsuiker
600 gr. krenten/rozijnen
100 gr. amandelspijs
beetje zout
poedersuiker/boter voor versiering

Bereiding:
Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout over de buitenrand. Maak de gist aan met iets van de lauwe melk en giet dit in het kuiltje. Kneed het deeg van buiten naar binnen even door. Eierdooiers, (gesmolten) boter, rest van de melk en basterdsuiker bij het deeg doen en goed doorkneden. Laat het deeg hierna een uur rijzen onder een doek. Voeg de krenten/rozijnen aan het deeg toe en laat het nogmaals een half uur rijzen. Vul een met boter bestreken broodvorm voor 2/3 met het deeg. Maak een sleuf in het midden en leg hierin de rol amandelspijs. Bedek dit met het laatste deeg en laat het geheel nog minstens een half uur rijzen. Daarna in een voorverwarmde oven van 220 graden ongeveer een uur bakken. Het warme brood bestrijken met boter en bestrooien met poedersuiker.
Vlechtbrood met eieren

Ingrediënten:
750 gr. bloem
30 gr. gist
3 ½ dl. melk
2 eierdooiers
100 gr. boter
50 gr. basterdsuiker
1 ½ dessertlepel zout (ong. 12 gram)
eieren

Bereiding:
De eieren kunnen in principe rauw in het brood gedrukt worden maar je kunt ze ook 8 minuten koken en af laten koelen (evt. geef je ze een kleurtje). Doe het deeg in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout op de buitenrand. Maak het gist aan met een deel van de lauwe melk. En doe het in het deegkuiltje, kneed het even los door. Voeg alle ingrediënten daarna langzaam toe maar zorg dat alles op kamertemperatuur is. Boter moet ook zacht zijn! Laat het deeg minstens een uur rijzen. Verdeel het deeg daarna in drieën en maak van alle drie een lange ‘broodworst’. Maak een vlecht van de drie delen, doe dit heel losjes. Druk (waar je wilt) de eieren in het deeg en laat het geheel nog een half uur rusten. Leg het brood op bakpapier in een voorverwarmde oven, de baktijd is ongeveer een half uur op 180 graden.

Paascake

Een simpele cake die iedereen kan maken met een paasthema:
Ingrediënten
Voor de cake:
200 gr. boter
200 gr. suiker
200 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren

Voor de versiering:
poedersuiker
paaseitjes

Bereiding:
Zorg dat de eieren en de boter op kamertemperatuur zijn. De boter niet verwarmen! Mix de boter en de suiker tot een zacht mengsel. Voeg de helft van het bakmeel toe en mix nogmaals. Daarna één voor één de eieren en tenslotte de rest van het bakmeel. Een cakevorm goed invetten en eventueel bestrooien met paneermeel. In een voorverwarmde oven is de cake op 150 graden in 1 uur gaar. Maak een glazuur van de poedersuiker met water. De truc is om druppelsgewijs het water toe te voegen, wordt het glazuur te zacht dan gewoon iets meer poedersuiker erbij doen. Eventueel kun je het glazuur een kleurtje geven. (Ranja was voor ons de oplossing maar er zijn ook voedingskleurstoffen.) Giet het glazuur over de cake en versier het gelijk met paaseitjes of andere gesuikerde paasfiguren.
Broodomeletjes

Het brengt je misschien weer terug naar de paastafel van lang geleden, een oud familierecept.
Ingrediënten
8 sneetjes oud brood (zonder korst)
2 dl. melk
1 ei
geraspte citroenschil
kaneel
1 zachtzure appel

Bereiding:
De melk aan de kook brengen en het oude brood erin kruimelen. Klop goed door, pan van het vuur halen. Kaneel en citroenschil erdoor kloppen. Wanneer het mengsel is afgekoeld, een losgeklopte eierdooier erdoor roeren en daarna zo luchtig mogelijk een opgeklopt eiwit. Tenslotte voeg je de appelsnippers toe. Van dit mengsel bak je kleine koekjes in de koekenpan met een beetje boter eronder. Er kunnen ongeveer drie koekjes tegelijk in een grote koekenpan. Aan beide kanten bakken.

feestartikelen voor pasen

Worteltjestaart

Waar zijn alle (paas)haasjes dol op? Op worteltjestaart natuurlijk!
Ingrediënten
Voor de taart:
175 gr. geraspte worteltjes (mag best iets meer zijn)
200 gr. zachte boter
200 gr. suiker
200 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren
2 theelepels kaneel
Voor de topping:
Je kunt natuurlijk allerlei soorten toppings maken maar voor ons is mascarpone wel de winnaar:
250 gr. mascarpone
200 gr. slagroom
evt. suiker (let een beetje hiermee op want de slagroom is al zoet!)

Bereiding:
Maak een zacht mengsel van de boter met de suiker, voeg de helft van het bakmeel toe, de geraspte wortel, kaneel en één voor één de eieren. Daarna de rest van het bakmeel. Mix tot het een mooi glad beslag is. In een ingevette cakeschaal ongeveer een uur op 150 graden in een voorverwarmde oven. Laat de cake goed afkoelen. Mix de mascarpone luchtig met de slagroom en voeg eventueel suiker toe. Struik het mengsel over de afgekoelde cake. Overigens, worteltjescake is ook lekker zonder topping!
Worstenbroodjes

Ingrediënten
Voor de broodjes:
300 gr. bloem
150 gr. boter
1 ½ dl. water
½ eetlepel zout
Voor de vulling:
350 gr. half-om-half gehakt
50 gr. oud brood zonder korst
peper
zout
nootmuskaat

Bereiding:
Maak eerst de vulling, week hiervoor even het brood in melk, knijp het goed uit en meng het met het gehakt. Kruid dit mengsel met zout, peper en nootmuskaat. Vorm hier rolletjes van en leg ze even weg op een koele plaats. Voor het deeg snijd je de koude boter in blokjes, doe hierbij de met zout vermengde bloem en kneed dit met koele handen goed door. Voeg hierbij het koude water, doe dit in delen, het deeg moet een samenhangende bal worden, soms is 1 ½ dl. net iets teveel. Laat de deegbal opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Het moet een lange lap worden van ong. 8 cm. breed en ¼ cm. dik. Verdeel deze deeglap in ongeveer 10 tot 12 gelijke lapjes. Leg in het midden de vulling en bestrijk één kant met een beetje water. Druk het deeg over de vulling heen op de met water bestreken kant. Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei en leg ze met voldoende ruimte op bakpapier in een voorverwarmde oven. Op 190 graden een half uur tot 3 kwartier bakken.


home
© feestjes.net, paasontbijt recepten