leuke moederdag tips
moederdag gedichtjes
moederdag versjes

moederdag cadeaus
leuk moederdag cadeautje
leuke cadeau tips

leuke moederdag knutsels
boekenlegger
fotolijstje
kaart
moederdag coupon
moederdag diploma
sieradendoosje
spiegeltje

moederdag plaatjes
leuke plaatjes
kinderplaatjes

moederdag oorkondes
leuk
lief
mooi

kaarten
moederdag kaarten

moederdag kleurplaten
beker
bloemen
cadeau
knuffel van dochter
fijne moederdag
hello kitty moederdag
gedichtje van dochter
gedichtje voor mamma
mamma is de liefste
moederdag felicitatie
de allerliefste mamma
zoon - dochter - mamma
Hoe is moederdag ontstaan.

Moederdag, hét feestje om alle mamma’s en moeders eens flink in het zonnetje te zetten want dat verdienen ze wel! Moederdag wordt in Nederland gevierd op de tweede zondag in mei en dat al meer dan 100 jaar. Vrijwel alle landen kennen een Moederdag maar het wordt niet overal op dezelfde datum gevierd.

Het begon allemaal met een doortastende Amerikaanse dame, Anna Jarvis. Anna werd zelf nooit moeder maar haar moeder moet wel een fantastische mamma zijn geweest want Anna heeft met niet aflatend enthousiasme geprobeerd om van Moederdag een officiële feestdag te maken. De moeder van Anna heette Ann Jarvis, een moeder om inderdaad trots op te zijn. Overigens heeft Ann de officiële status van Moederdag niet meegemaakt, ze overleed in 1905.

In 1911 maakt de toenmalige Amerikaanse president Wilson bekend dat op de tweede zondag in mei Moederdag wordt gevierd. Het was voor de trotse dochter Anna Jarvis een lange weg geweest maar deze officiële status was een belangrijk moment. De Nederlandse mamma’s moesten nog tien jaar wachten maar ook hier werd Moederdag rond 1920 ook een officiële feestdag.

Overigens was Anna niet blij met de onvermijdelijke commerciële aandacht voor ‘haar’ Moederdag. Met hetzelfde enthousiasme waarmee ze Moederdag heeft geïntroduceerd heeft ze ook geprobeerd het weer af te schaffen. Dit laatste is haar duidelijk niet gelukt.


Moederdag was voor de officiële introductie geen onbekende dag. Verre voorouders vierden al een soort ‘Moederdag’. Er waren feesten rond enkele grote moedergodinnen zoals Rhea en Hera. Ook kende de christelijke kerk feesten voor moeder Maria. Maar de Moederdag waar Anna Jarvis voor streed had een heel andere betekenis.

Engeland wordt wel eens gezien als de grondlegger van de moderne Moederdag omdat daar sinds de 16e eeuw Mothering Sunday werd gevierd. Toch had ook deze feestelijke dag een totaal andere achtergrond. Mothering Sunday viel op de vierde zondag in de Vasten. (Daarom wordt Moederdag in Engeland ook op een andere dag gevierd.) Bedienden kregen die dag vrij om de kerk te bezoeken waarin ze waren gedoopt. Dit was hun ‘moederkerk’, de rest van het jaar bezochten ze alleen de kerk die het dichtst bij hun werk lag. Meestal woonden je ouders nog in de buurt van de kerk waarin je was gedoopt en natuurlijk bezocht je dan ook even je moeder (en vader).

De bedienden zag hun ouders nauwelijks in de loop van het jaar dus dit was wel een heel bijzondere dag! De meeste bedienden zullen wel een bloemetje meegenomen hebben voor hun moeder.

Mothering Sunday heeft dus weinig te maken met ‘onze’ moderne Moederdag maar deze dag bepaalde wel de datum voor Moederdag in Engeland. De datum is die van Mothering Sunday, de zondag drie weken voor Pasen.


De moderne Moederdag begint dus met een voortvarende Amerikaanse, Anna Jarvis of eigenlijk met haar moeder Ann. Ann was een bijzondere moeder en vrouw en het is begrijpelijk dat Anna zo heeft gestreden voor Moederdag. Ann kreeg 11 kinderen, helaas bereikten maar 4 kinderen de volwassen leeftijd. Zowel Anna als Ann waren docenten. Ann deed veel vrijwilligerswerk maar ze werd vooral bekend door de oprichting van de ‘Mothers Day Work Clubs’. Dit waren groepen vrouwen die vanuit verschillende kerken arme gezinnen ondersteunden. Moeders kregen ondersteuning bij de opvoeding en hulp bij eenvoudige medische verzorging. Het waren nog zware tijden, de kindersterfte was hoog en de armoede dreef veel vrouwen tot wanhoop. De ‘Mothers Day Work Clubs’ probeerde de zwaarst getroffen vrouwen te helpen en met redelijk succes. Het motto was: better mothers, better homes, better men and women. Met andere woorden, ook Ann vond dat moeders een speciale plek hadden in de samenleving en dat een verbetering van de leefomstandigheden begon bij de hulp aan en ondersteuning van moeders.

Deze geweldige vrouw wilde Anna dus eren met een dag speciaal voor alle moeders. Ann overleed op 9 mei 1905. Anna organiseert een jaar later een herdenkingsdienst voor haar moeder. Misschien krijgt ze hier wel het idee voor een Moederdag voor alle moeders waar ook ter wereld. ‘General Memorial Day of all Mothers’, zo noemde ze de tweede herdenkingsdienst voor haar moeder, een speciale dag voor alle moeders.

De zondag volgend op de sterfdag van haar moeder (de tweede zondag in mei) zou volgens Anna een feestdag moeten worden voor alle moeders. Dat dit Anna tenslotte lukte betekent volgens ons dat ze net zo bijzonder was als haar moeder Ann.


home
© feestjes.net, hoe is moederdag ontstaan