leuke kerst tips
kerstgedichten
kerstgeschiedenis
kerst teksten
kerstverhalen
leuke kerstwensen

kerstcadeaus
kerstcadeautjes
leuke kerstcadeau tips

leuke kerstkaarten
kerstkaarten maken
kerstverhuiskaarten
1001 kerstkaartjes

kerstplaatjes
kerstavond
kerstbal
kerstboom
kerstcadeau
kerstengel
kerstman
kerstster
nostalgische kerst
De kerst is een sfeervol feest waar we ook graag lekker eten, denk aan het kerstontbijt en het kerstdiner. Vind je het leuk om zelf lekkernijen voor kerst te maken? Hier zijn lekkere recepten te vinden voor het maken van kerstkransjes, kerstbrood en kerstcake.

Kerstkransjes

Ingrediënten:
200 gr. bloem
150 gr. boter
100 gr. witte basterdsuiker
mespunt zout
1 eierdooier

Garnering:
poedersuiker
1 eiwit
kleurstof
Bereiding:

Kneed met een koele hand de ingrediënten tot een samenhangende bal en laat deze minstens een half uur ‘rusten’ in de koelkast.

Bestrooi daarna het aanrechtblad met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Steek hier met een groot glas rond vormpjes uit.

Met bv. een appelboor maak je een klein rondje in het midden. (zo heb je een echt kransje). Bak de koekjes in een voorverwarmde oven: 175 graden, een kwartier. Maak een glazuur van de poedersuiker en het eiwit. Je kunt met een beetje voedingskleurstof het glazuur een (kerst)kleurtje geven. Bestrijk de afgekoelde koekjes met het glazuur.


Kerstbrood

Ingrediënten:
750 gr. bloem
60 gr. verse gist
3 dl. melk
2 hele eierdooiers
175 gr. boter
100 gr. basterdsuiker
geraspte schil 2 citroenen
1 afgestreken dessertlepel zout

Evt extra:
paar eetlepels rum
400 gr. krenten en/of rozijnen
50 gr. sukadesnippers
75 gr. gehakte amandelen
poedersuiker
Bereiding:

maak een gistbeslag. Bloem op een aanrechtblad storten, gist aanmaken met (lauwe) melk kuiltje in de bloem maken en daar het gistmengsel in gieten. Langzaam de gist in de bloem kneden, daarna kun je de andere ingrediënten in het deeg kneden. Zorg dat alles op kamertemperatuur is anders doet de gist zijn werk niet. Laat het deeg daarna minstens een uur onder een keukendoek rijzen.

Daarna evt. de krenten/rozijnen/sukadesnippers toevoegen en het deeg weer een uurtje laten rijzen. Vorm van het deeg een ovaalvormige ‘koek’ die je eenmaal dubbelvouwt. Leg deze op een ingevet bakblik. De onderkant moet een beetje uitsteken. Laat het deeg nogmaals rusten in een lauwe oven ongeveer een half uur. Daarna het brood afbakken in een hete oven van ca. 220 graden, voor deze hoeveelheid een half uur. Bestrijk het brood wanneer het nog warm is met boter en rum, stuif er dan poedersuiker overheen. Herhaal dit een paar keer.

Om het een echt kerstbrood te maken steek je een takje hulst in de bovenkant en met een mooi rood lint er omheen is het helemaal ‘af’.


Kerstcake

Ingrediënten:
200 gr. zelfrijzend bakmeel
150 gr. boter
175 gr. basterdsuiker
2 eieren
75 ml. melk
mespunt zout

Vulling:
75 gr. krenten
75 gr. rozijnen
50 gr. sukadesnippers
geraspte schil van 1 citroen/sinaasappel

Garnering:
150 gr. gezeefde poedersuiker
1 eiwit
gekonfijte sinaasappelsnippers
rode vruchtjes
sukade
Bereiding:

Was de krenten en rozijnen en laat ze goed opdrogen, daarna even door bloem halen. Maak dunne reepjes van de sinaasappelschil.

Kook ze tot ze bijna doorschijnend zijn geworden in een suikerstroop. (50 gr. suiker op een kopje water even laten koken en dan de schil in het mengsel doen) Uit laten lekken en goed koud laten worden.

Maak een cakebeslag van de bovenstaande ingrediënten, schep er als laatste de vulling doorheen. Bestrijk een cakeblik met boter en strooi er een beetje bloem in (laat de cake makkelijk los van het blik).

De cake in een voorverwarmde oven van ongeveer 160 graden in anderhalf uur gaar bakken. Laat de cake afkoelen.

Maak een glazuur van de poedersuiker en het eiwit en bestrijk de cake daarmee.

Tenslotte kun je hem versieren met de vruchtjes, snippers of sukade.


home
© feestjes.net, kerstrecepten