leuke kerst tips
kerstgedichten
kerstrecepten
kerst teksten
kerstverhalen
leuke kerstwensen

kerstcadeaus
kerstcadeautjes
leuke kerstcadeau tips

leuke kerstkaarten
kerstkaarten maken
kerstverhuiskaarten
1001 kerstkaartjes

kerstplaatjes
kerstavond
kerstbal
kerstboom
kerstcadeau
kerstengel
kerstman
kerstster
nostalgische kerst
Kerstgeschiedenis, wat is Kerst eigenlijk? Hier lees je hoe Kerst volgens de bijbel is ontstaan. Ook vind je antwoord op de vraag waarom we Kerst op 25 december vieren.

Voor christenen is Kerstmis de viering van de geboorte van een speciaal kind, Jezus de zoon van God. Hij werd geboren in een stal in de buurt van Bethlehem. In de Bijbel wordt het verhaal van deze bijzonder gebeurtenis verteld. Vanaf de 4e eeuw wordt de geboorte van Jezus in de christelijke kerk gevierd. De officiële datum voor de geboorte werd 25 december, overigens is dit zeer onwaarschijnlijk, denk alleen maar aan de herders die nog buiten liepen! Geen herder waagt zich nog met zijn kudde buiten in die maand. In de Bijbel wordt ook nergens een exacte datum of jaartal genoemd. Toch gingen we Kerstmis vieren op 25 december, waarom eigenlijk? Misschien was dit het gevolg van kerstening. De heidense feesten die al generaties lang in december werden gevierd kregen een christelijk stempel. Het volk hield zijn feest maar dan wel met een christelijke gedachte. Daarom zien we waarschijnlijk nog veel heidense symbolen terug in de kersttijd.


Joel was een lichtfeest, de koude winter was bijna achter de rug en de zon kwam weer terug! Het werd gevierd rond de datum dat we nu Kerst vieren. Onze Germaanse voorouders haalden groene takken in huis: hedera, mistletoe en de groenblijvende hulst. Het was feest, de Joelvuren verlichtten de horizon en offers werden gebracht aan de goden om een goede oogst voor het komend jaar af te dwingen. Het was een tijd van vrede en rust, eigenlijk een beetje vakantie want de oogst lag veilig in de schuren en voor een nieuwe oogst was het nog te vroeg. Daarnaast bracht het ongeluk om een stammenoorlog in deze tijd te beginnen, ‘vrede op aarde’ hoorde ook bij de Joel. Ook de Romeinen kenden feesten aan het eind van het jaar. Het luidruchtige Saturnalia werd tussen 17 en 25 december gevierd en was een uitbundig feest ter ere van de landbouwgod Saturnus. Er waren meer heidense feesten zo rond eind december en misschien zag de jonge christelijke kerk deze tijd van het terugkerend licht en ‘vrede op aarde’ als een geschikt tijdstip voor de geboorte van Jezus.


home
© feestjes.net, kerstgeschiedenis