leuke halloween tips
halloween liedjes

halloween kaarten
leuke halloween kaarten

halloween feestartikelen
leuke halloween artikelen
griezelige feestartikelen

halloween knutsels
boekenlegger
spook slinger
halloween snoepzakje
vleermuis decoratie

halloween spelletjes
doolhof
halloween kinderspelletjes
griezelig leuke spelletjes
halloween memory

halloween maskers
draak
duivel
frankenstein
griezel
heks
pompoen

halloween plaatjes
duivel
vintage halloween
heks
pompoen
skelet
spook
spookhuis
vleermuis
zwarte kat

halloween kleurplaten
dracula
griezelhuis
halloweenfeestje
spookje en heksje
happy halloween
heks kookt
heks op bezem
meisje, pompoen, poes
pompoen en poes
pompoen
pompoen, poes, hond
trick or treat
Hoe is halloween ontstaan.

Halloween is de avond voor Allerheiligen, de avond van 31 oktober. Het is een avond en nacht voor griezelen, pompoenen, verkleden en natuurlijk ‘Trick or Treat’. De voorloper van Halloween is het Keltische Samhain. Samhain was het Keltische Oudjaar dat meestal viel op 31 oktober. Grote vuren verlichtten de oude Keltische wereld, niet alleen om het nieuwe jaar te verwelkomen maar ook om de duivelse machten van deze nacht te verdrijven. Op de vuren werden offers gebracht, waarschijnlijk ook mensenoffers, die de goden gunstig moesten stemmen en een goede oogst voor het komende jaar moesten verzekeren.

Maar, dit was de donkere kant van Samhain, het was ook de nacht waarin de grens tussen het dodenrijk en de aarde het dunst was. Overleden familieleden kwamen terug en bezochten dierbare vrienden en familieleden. Helaas waren het niet alleen de goede zielen die de aarde bezochten ook kwaadaardige geesten uit de hel konden de aarde bereiken, dat maakte de nacht van Samhain een angstig avontuur. De Kelten vermomden zich als duivels in deze nacht. Ze hoopten zo het addergebroed dat deze nacht door de hellepoorten kwam voor de gek te houden. Een duivel zou minder snel een soortgenoot aanvallen, tenminste, dat hoopte je dan maar. Bij de deur werden uitgeholde knollen met een lichtje gezet om de kwaadaardige zielen buiten de deur te houden.

Romeinen die in deze oude Keltische samenleving kwamen kenden ook feesten die veel op Samhain leken. Feralia was een soort Romeins Allerzielen. Een dag waarop de overledenen van het afgelopen jaar werden herdacht. Daarnaast waren er feesten en rituelen rond een oude vruchtbaarheids- en oogstgodin, Pomona. Romeinse tradities en rituelen vermengden zich met de viering van Samhain.

De christelijke kerk was niet erg enthousiast over dit heidense feest. Het verbieden van zo’n belangrijk feest was geen optie, dat had de kerk inmiddels wel geleerd. In het kader van ‘If you can't beat them, join them’ werd het feest gekerstend. Wat betekent dat een heidens feest een christelijke jasje krijgt. Zo was iedereen tevreden, het ‘volk’ hield zijn feest maar wel in aangepaste vorm.

De christelijke kerk kende een gedenkdag die Allerheiligen werd genoemd. Op deze dag werden de martelaren en heiligen van de christelijke kerk herdacht. Zoals zoveel gedenkdagen had Allerheiligen geen vaste datum maar dit werd in 873 1 november. Halloween dankt zijn naam aan deze gedenkdag, het is een verbastering van ‘Alle Hallows’ Eve’, Allerheiligenavond.

Het oude Keltische Samhain lijkt te verdwijnen door dit christelijk ‘jasje’ maar toen voltrok zich een ramp. In het midden van de 19e eeuw mislukt de oogst in Ierland en om aan deze ellende te ontkomen vertrekken veel Ieren naar Amerika. In deze moeilijke tijden zocht men steun bij elkaar en een reden om samen te komen. Heimwee naar het thuisland bracht waarschijnlijk een oud feest weer in herinnering, Samhain. ‘Alle Hallows’Eve’ werd razend populair onder de Ierse immigranten en al vrij snel veroverde het feest ook de harten van veel Amerikanen.

Halloween werd een samenraapsel van het christelijke Allerzielen, het Keltische Samhain, het Romeinse Feralia en natuurlijk werden veel nieuwe tradities toegevoegd. De pompoenen bij de deur zijn typisch een moderne toevoeging, in Ierland werden oude knollen met een lichtje gebruikt. Het langs de deur gaan voor snoep was ook nieuw evenals de ‘treat’ in de ‘trick or treat’.


Een uitgeholde pompoen heet een Jack O’Lantern, het is de lantaarn van Jack. Het is een mooi oud verhaal over een slimme smid die de duivel die hem wilde komen halen een paar keer te slim af was. De smid had tijdens zijn leven heel wat uitgespookt en was een perfecte kandidaat voor de hel maar hij wilde natuurlijk liever de hemel in. Toen hij overleed en de hemel probeerde binnen te komen hield Petrus de deur dicht. Er zat weinig anders op voor Jack, hij klopte aan bij poorten van de hel. De duivel had ook genoeg van Jack en smeet de poort voor z’n neus dicht. Toen Jack klaagde dat hij nu alleen in het donker was gooide de duivel een gloeiend kooltje naar hem. Jack stopt het kooltje in een uitgeholde knolraap zodat de wind het niet kon doven. De arme Jack was gedwongen te blijven zwerven tussen hemel, aarde en hel met alleen de Jack O’Lantern als gezelschap.

De ‘Trick or Treat’ hoort ook bij Halloween, de herkomst van dit gebruik is niet helemaal duidelijk maar het uitdelen van eten hoorde al langer bij de donkere nacht van Halloween. De oude Kelten legden al eten bij de voordeur om al het kwaadaardigs buiten te houden. Het was een soort offer aan de talrijke boze geesten buiten. In moeilijke jaren gingen arme mensen langs de deuren voor iets eetbaars. Ook de katholieke kerk kende een gebruik waarbij broodjes werden uitgedeeld, ‘zielenbroodjes’. Voordat je als goed katholiek de hemel in kon moest je door een tijd van ‘loutering’. De overledene kon in deze tijd nog niet de hemel in. Familieleden konden die tijd van loutering inkorten door ‘zielenbroodjes’ te kopen. Daarnaast werden op de avond voor Allerheiligen zielenbroodjes uitgedeeld aan de armen.

De ‘Trick’ in ‘Trick or Treat’ is misschien afkomstig van het Britse ‘Mischief Night’, een nacht waarin de Britten zoveel mogelijk kattenkwaad uit mochten halen. Hoewel de datum van ‘Mischief Night’ onbekend is, is het wel waarschijnlijk dat deze nacht vol baldadigheid tenslotte zorgde voor de ‘Trick’ of de ‘Treat’ in de griezeligste nacht van het jaar.


home
© feestjes.net, hoe is halloween ontstaan