leuke carnaval tips
leuke verkleedkleding
carnaval feestartikelen
carnavalskaarten

carnaval spelletjes
carnaval kinderspelletjes
clown aankleedpop
nar aankleedpop
clowntje schminken
carnaval doolhof
leuk doolhof
carnaval puzzel
clown puzzel
piraat puzzel
schaduw carnaval puzzel
zoek de verschillen

carnaval plaatjes
grappige carnaval plaatjes
leuke carnaval plaatjes
mooie carnaval plaatjes

leuke carnaval kleurplaten
carnaval kleurplaten
carnavalsclown
clown met trommel
alaaf narretje
clown met wijde broek
elfje met carnavalsmasker
clown en narretje
jongetje viert carnaval
olifantje en hondje carnaval

carnavalsmasker kleurplaten
grappig carnavalsmasker
carnavalsmaskers
leuke carnavalmaskers
carnavalsbril
grappige clown
leuke clown
leuke maskers
lieveheersbeestje
mooi carnavalsmasker
sterrenmasker
venetiaans
vlinder

hippe carnavalspakken
business suits met prints

Carnaval vieren, carnaval vieren in Venetië, Rio de Janeiro, zomercarnaval vieren in Rotterdam, carnaval vieren in limburg en brabant.

Het carnaval in Venetië.

Misschien wel één van de oudste carnavalsfeesten die we kennen, het Carnaval in Venetië. Een excentriek carnaval, amper te vergelijken met het carnavalsfeest dat we in Nederland kennen, ontstaat ergens in de 12e eeuw. Het stadsstaatje Venetië komt als overwinnaar uit de strijd met een ander stadsstaatje en een spontaan volksfeest barst los in de straten van het mooie Venetië. Het is niet helemaal duidelijk of dit werkelijk het eerste carnaval of ‘Carnevale di Venezia’ was maar een mooi begin is het wel. Maskers waren belangrijk, alle sociale lagen van de bevolking konden zich vermengen, iedereen was gelijk tijdens het carnaval. De vrolijkheid werd tijdelijk onderbroken door Napoleon die het feest en het dragen van maskers verbood tijdens zijn overheersing van de stad. Ook daarna kende het feest zware tijden maar sinds 1979 is het een jaarlijks terugkerend groot feest waarbij vooral de prachtige maskers in het oog springen. Het feest eindigt op Vastenavond en duurt 12 dagen. De opening van het feest vindt ieder jaar plaats op het beroemde San Marco plein ‘Piazza San Marco’ , een evenement dat je niet mag missen wanneer je rond deze tijd in Venetië bent. De volgende dag ‘vliegt’ een engel vanaf het Campanile het plein op. Diezelfde avond is er een prachtige bootoptocht over de Canal Grande met mooi versierde gondels en historische kostuums. Het sprookjesachtige Venetië is een perfecte achtergrond voor dit magische carnaval dat ieder jaar massa’s toeristen vanuit de hele wereld trekt.

leuke carnavalskleding

Carnaval in Rio de Janeiro

Het carnaval in Rio, het bekendste carnaval ter wereld misschien wel. Een uitbundig feest met één belangrijk verbindend element: de Samba. Zo begon het niet. In het begin van de 17e eeuw introduceerden Portugese immigranten de ‘Entrudo’. Een feest waarbij het vooral ging om het gooien van water, modder en voedsel. Het liep vaak uit de hand en eindigde in vechtpartijen waar de lokale autoriteiten niet zo heel erg blij mee waren. In de 18e eeuw verandert het feest. De aristocratie begint zijn eigen feestje en gaat verkleed en gemaskerd de straat op. Van een volksfeest wordt het een min of meer elitair feest. Aan het eind van de 18e eeuw wordt het feest echter weer overgenomen door het ‘gewone’ volk. Gekostumeerde optochten in schitterende kleuren en de Samba domineren dan dit prachtige carnaval. De Samba werd geïntroduceerd door de Afro-Braziliaanse ex-slaven en is niet meer weg te denken van het carnaval in Rio. De eerste sambaschool werd in 1928 opgericht en velen volgden. Al snel waren de scholen niet meer weg te denken van het carnaval. Sinds 1971 werd het zelfs noodzakelijk om iedere school een tijdslimiet te geven om de stoet niet eindeloos te maken. Het feest werd voor het grootste gedeelte gevierd in de straten van Rio, vooral de ‘Avenida Presidente Vargas’ maar na 1984 werd dit het Sambradome. De optocht is een stoet van honderden sambascholen (een tijdslimiet voor iedere school was dus geen luxe) en trekt een miljoenenpubliek.


Zomercarnaval in Rotterdam

Eén van de mooiste en kleurrijkste feesten in Nederland vindt plaats in Rotterdam. Het zomercarnaval in Rotterdam is sinds 2013 onderdeel van Robin Rotterdam Unlimited. Een groot cultureel cityevenement dat drie dagen duurt en bol staat van activiteiten op het gebied van dans, muziek, culinaire hoogtepunten en vooral het zomercarnaval! Het zomercarnaval wordt al sinds augustus 1984 in de binnenstad van Rotterdam gevierd, de datum is wel in de loop van de jaren verschoven naar de maand juli. Een belangrijk onderdeel is natuurlijk de Straatparade maar ook de verkiezing van de Queen Zomercarnaval en (niet te vergeten) de vele live-optredens in de stad.

Carnaval in Limburg en Brabant

Er zijn verschillen tussen het Rijnlands Carnaval dat vooral in Limburg wordt gevierd en het Bourgondisch Carnaval dat in Noord-Brabant populair is maar veel overeenkomsten zijn er ook. Het carnavalsseizoen begint al op de ‘elfde van de elfde’ op 11 november dus. Op die dag wordt in beide tradities de Prins Carnaval van het carnaval bekend gemaakt. Deze krijgt op de zondag voor Vasten de sleutels van de stad. Het carnaval duurt officieel vanaf die zondag tot dinsdagavond, Vastenavond. Het is een feest vol optochten, verkleden, muziek en vooral veel plezier!

ALAAF

home
© feestjes.net, carnaval vieren, carnaval vieren in Venetië, Rio de Janeiro, zomercarnaval vieren in Rotterdam, carnaval vieren in limburg en brabant